tisdag, december 04, 2007

Svaret på varför Svensk fotboll är så långt efter

En diskussion om Norsk fotboll pågick för några dagar sedan på ett av supporterforumen. Frågan de ställer sig är hur det kommer sig att det finns så otroligt mycket pengar i Norsk fotboll? Enligt uppgifter så ska en enskild person pumpat in 350 miljoner norska kronor i Molde (över 400 sek). Viking, Brann och Vålerengen ska enligt samma källa också omsätta runt 200 miljoner norska (över 230 sek). Jämnförelsevis kan man ta ÖSK som omsätter runtomkring 30 miljoner sek.

Vad är då den stora skillnaden mellan Sverige och Norge?

Oljan säger många och ja till viss del så har den väl bidragit. Det är väl därifrån investerarna får sina pengar. Men det besvarar ju inte frågan varför de väljer att placera dem i Norska klubbar som man lungt kan påstå underpresterar med tanke på storleken på penningpungarna de förfogar över.

Andra säger att skattereglerna gynnar Norge (och Danmark) före Sverige eftersom vi inte har en artistskatt på samma sätt som våra grannländer har. Och det skulle möjligtvis förklara varför spelare väljer Norge över Sverige.

Men den stora och enskilt avgörande skillnaden mellan Sverige och Norge heter - ishockey.

Hockeyn omsätter många, många gånger mer än fotbollen. Tänk om alla de pengarna hade plöjts ner i allsvenskan istället. En hockeyspelare i Elitserien tjänar i snitt tre gånger så mycket som en spelare i allsvenskan. Och denna ultrakommersialistiska sport fortsätter bara att öka i popularitet här i sverige trots att den knappt är en fotnot globalt sett. HockeyVM är ungefär lika speciellt som att få 10 rätt på stryktipset. Blir det ingen utdelning så har man ju ändå alltid en ny chans nästa vecka.

Tänk bara om killar som Foppa och Salming hade valt rätt sport, de hade säkert blivit fantastiska bollirare. Då hade vi kanske kunnat vunnit ett riktigt VM guld istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar