onsdag, oktober 15, 2008

Världens längsta inlägg

Idag kunde man läsa i de flesta medier att "storklubben" Djurgården jagar Kim Olsen. Då undrar man ju genast om man verkligen kan använda epitetet storklubb när man talar om Djurgården just nu. Under de senaste matcherna har de haft 5-6000 personer på läktarna och de ligger inte direkt i topp av serien heller. Djurgården känns väldigt på dekis just nu. Något som min kompis Djurgårdaren också påpekat. Efter att ha sett en match med ÖSK så sa han att ÖSK spelar idag som Djurgården gjorde när man var som bäst för ett par år sedan. Och kanske är det därför just Djurgården har haft ögonen på just ÖSK den senaste tiden. Först köpte man Haginge och sedan lånade man Näfver, nu vill man också norpa Olsen. Jag har förståelse för det dock, för vem vill inte ha en vinnare, och på en punkt är Djurgården helt klart en storklubb - pengar. Det är ju inte direkt de fattigaste av de fattiga som har Djurgården som favoritlag. Snarare är det ju tvärtom, Djurgården är ju bratsen och kotlettfrillornas lag. Så klarar inte ÖSK att skrapa ihop till den lön som Olsen vill ha så lär det inte vara några större problem för banan-mumsarna på Östermalm att pynta upp.

Just nu känns det verkligen som ett gyllene läge att satsa på ÖSK. Det finns en riktigt bra stome i laget och en positiv trend att bygga vidare på. Nu bygger man nytt på Vallen igen och det känns också riktigt bra. En bra arena är en klar förutsättning för framgång. Det är Elfsborg ett lyssande exempel på.

Jag sa innan säsongen att jag inte hade så mycket emot ifall ÖSK kom ganska långt ner i tabellen sålänge de verkligen odlade det positiva och offensiva spel som laget nu skulle spela och inte falla tillbaka i några gamla hjulspår ifall man fick lite problem. Och så här på slutet av säsongen så tycker jag att de har gjort det riktigt bra. Det kommer förmodligen inte bli någon riktigt hög placering (det tåget gick i Malmö) men det kommer inte heller bli bottenläge heller. Jag är nöjd. För nu har man en riktigt bra grund att stå på och bygga vidare ifrån, och det är där nästa stora utmaning ligger för klubben. Nu gäller det att bygga vidare, inte bara försöka bibehålla läget.

Alltför ofta har lag från de lägre regionerna som haft en hyfsad säsong tappat de mest tongivande spelarna till säsongen efter. Det är liksom alltid lättare för storlaget att locka med sedelbuntar och medaljchanser och i processen länsa de mindre klubbarna på kvalité. Det finns otaliga exempel på det. Ta Forward som förra året var riktigt, riktigt bra. De sånär tog sig upp i superettan med ett lag som var så ungt att de lika gärna kunnat spela i en juniorserie. Efter den säsongen lämnade inte mindre än fem spelare för att gå till Allsvenska klubbar. En annan flyttade utomlands och under sommaren har ytterligare en gått till Allsvenskan. En sådan hård plundring av talanger sätter naturligtvis sina spår och i år var det på vippen att Forward åkte ur serien.

Jag hoppas därför att ÖSK inte bara försöker bibehålla läget genom att sälja spelare och sedan lappa ihop med några nyförvärv. Utan att verkligen göra allt i deras makt att bibehålla laget så intakt det går och endast försöka stärka och bredda truppen något. Jag vet att det låter otroligt naivt det jag skriver. Men gång på gång har det visat sig att kontinuitet är receptet till framgång och för stora omsättningar leder sällan till något gott (se bara på Norrköping). Så ska man någon gång på allvar sikta mot stjärnorna så måste det få kosta blod, svett och stålar.

Men än är inte årets säsong riktigt över och det finns fortfarande en liten chans till en riktigt jävla bra placering. Så med lite tur och jävlar annama så kan det gå. De kan börja med att klämma åt Helsingborg på måndag - kör hårt svartvitt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar